Domaća prehrambena industrija Vispak d.d. obilježit će 40 godina uspješnog poslovanja sutra (petak) 27. aprila ove godine svečanim prijemom u Bošnjačkom institutu u Sarajevu (ul. Mula Musatafe Bašeskije 21), sa početkom u 15,00 sati. Pozivamo predstavnike medija da poprate ovaj, za bosanskohercegovačku prehrambenu industriju, značajan događaj.

Tom prilikom zvanicama će se, između ostalih, obratiti Bakir Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i direktor Vispaka Rusmir Hrvić.

Uz obraćanje zvanica, bit će upriličena i projekcija filma o Vispaku, njegovim počecima i razvoju. Nakon zvaničnog dijela svečanosti, bit će održana i izložba fotografija na temu “40 godina Vispaka”, sa proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada.

Vispak d.d. je osnovan 7. aprila 1972. godine u Visokom kao sastavni dio Veleprometa, jednog od najvećih tadašnjih trgovačkih lanaca u bivšoj Jugoslaviji. Iste godine počela je i proizvodnja Zlatne džezve, najpoznatijeg branda ove kompanije. Dvije godine kasnije uslijedilo je pokretanje proizvodnje Vispakove Espresso kafe, a potom i pakovanje čaja na tada najsavremenijim IMA mašinama. Prelaskom pogona u novu zgradu 1980. godine instalirane su nove linije za pakovanje kafe, snack i praškastih proizvoda, te začina i dodataka jelima. Slijede podizanje brandova kao što su Stampi, Čoko milk, Club. Poseban osvrt zaslužuje i razvoj proizvodnog programa Bosanske kuhinje sa, Begovom čorbom, Tarhanom i Sarajevskom čorbom.

Vispak danas zapošljava 180 radnika, od kojih 40 sa visokom stručnom spremom. Samo u proteklih godinu i po Vispak je samostalno razvio 30 novih proizvoda, a ovih dana Vispak je na tržište lanisrao najnoviju čokoladu Tiru Liru. Vispak danas izvozi u 16 zemalja svijeta i na četiri kontinenta. Vispak je vlasnik četiri certifikata za sigurnost hrane i upravljanje kvalitetom: ISO 9001:2008, HACCP, HALAL, te certifikat za organske proizvode KRAV. A, oborivši Ginisov rekord 2004. godine zajedno sa građanim Mostara, tako što je ispečena i popijena kafa iz najveće džezve na svijetu, Vispak je 2005. i zvanično dobio certifikat Ginisa, ušavši u knjigu rekorda.

U decembru 2010. godine Vispak je kupovinom većinskog paketa dionica postao sastavnim dijelom AS GROUP iz Tešnja. AS GROUP u svom proizvodnom portfoliju ima 400 proizvoda, zapošljava oko 1000 radnika i vlasnik je brandova kao što su Master, Kent, Zlatna džezva i Espresso.